Activity reports

Raport de activitate 2016-2020

Societatea Română de Fenomenologie (SRF)

Raport de activitate 2016-2020

S-au împlinit 20 de ani de la fondarea Societății Române de Fenomenologie și ne bucurăm să vedem că mica noastră comunitate de fenomenologi și-a păstrat vitalitatea, atât prin proiectele sale instituționale, cât și prin activitatea individuală a membrilor SRF. Sperăm că și peste două decenii Societatea Română de Fenomenologie va fi tot atât de dinamică pe cât a fost în primii săi ani de existență. Vitalitatea asociației noastre depinde, desigur, atât de implicarea directă a membrilor în proiectele comune deja existente, cât și de propunerea de noi proiecte prin care SRF să devină mai vizibilă pe plan național și internațional, și, nu în ultimul rând, de creșterea numărului de membri, prin atragerea în rândurile noastre a altor cercetători performanți din domeniul fenomenologiei.

Conferințele organizate de SRF

În perioada 2016-2020, au fost organizate sub egida SRF cinci conferințe, dintre care două internaționale. Printre organizatorii acestor conferințe s-au numărat următorii membri SRF: Ileana Borțun, Cristian Bodea, Cristian Ciocan, Ion Copoeru, Christian Ferencz-Flatz, Mădălina Guzun, Paul Marinescu, Bogdan Mincă și Ovidiu Stanciu.

• În 16-17 noiembrie 2016, a avut loc conferința națională Comunitate – identitate – diferență: Priviri fenomenologice, organizată la Universitatea din București de Cristian Ciocan, Paul Marinescu și Bogdan Mincă. Participanți: Alexandru Bejinariu, Marius Boldor, Ileana Borțun, Remus Breazu, Cristian Ciocan, Mihaela-Cătălina Condruz, Livia Diosan, Victor Eugen Gelan, Elvira Groza, Paul Marinescu, Bogdan Mincă, Răzvan Ostroveanu, Ana Petrache, Dan Eugen Rațiu, Paul Sandu.
  • În 24-25 noiembrie 2017, Ion Copoeru, Attila Szigeti, Cristian Bodea au organizat la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj conferința internațională intitulată New Research in Phenomenology, Psychology and Psychoanalysis. Keynote speakers: Dylan Trigg, Dorothée Legrand, Virgil Ciomoș, Smadar Bustan, Delia Popa, Cristian Ciocan, Tamás Ullmann. Participanți: Sousa Luí­s Aguiar, Patricia Apostol, Raphael Aybar, Benga, Cătălin Bobb, Cristian Bodea, Ștefan Bolea, Khashayar Boroomandjazi, Remus Breazu, Eveline Cioflec, Cătălina Condruz, Ion Copoeru, Alexandru Cosmescu, Lorena Cozneac, Livia Dioșan, Iovan Drehe, Elvira Groza, Teodora Groza, Codruța Hainic, James William Hoctor, Thea Ionescu, Ciprian Jeler, Kata Dóra Kiss, László Komorjai, Zsuzsanna Mariann Lengyel, Bence Peter Marosan, I. Mone, S. Maftei, Luciana Priolo, Jan Puc, Imola Részeg, Max Schaefer, Andrei Simionescu-Panait, Zsigmond Szabó, Attila Szigeti, Alexandru-Gabriel Stan, Tumbay Milagros Rocí­o Saldaña, Sándor Sajó, Joaquin Trujillo.
  • În 17-18 noiembrie 2018, a avut loc conferința națională Fenomenologie, teorie critică et. al. – noi practici ale teoriei în filozofia continentală, organizată la Universitatea din București de Alex Cistelecan și Christian Ferencz-Flatz. Participanți: Alexandru Bejinariu, Ciprian Bogdan, Andrei Chițu, Alex Cistelecan, Christian Ferencz-Flatz, Laura Marin, Paul-Gabriel Sandu, Alexandru-Vasile Sava, Attila Szigeti, Amalia Trepca.
  • În 26-28 septembrie 2019, a avut loc conferința internațională Shifting Roles. The Manifold Identities of Phenomenology. The 5th Conference of the Central and East European Society for Phenomenology, organizată la Universitatea din București de Ileana Borțun, Cristian Ciocan, Christian Ferencz-Flatz și Paul Marinescu. Keynote speakers: Emmanuel Alloa, Bruce Bégout, Mădălina Diaconu, Claude Romano, Bernhard Waldenfels. Participanți: Lucia Angelino, Natalia Artemenko, Simone Aurora, Alexandru Bejinariu, Valeria Bizzari, Cristi Bodea, Artur Boelderl, Filip Borek, Remus Breazu, Francesca Brencio, Irene Breuer, Ileana Borțun, Diana Bulzan, Guelfo Carbone, Benjamin Carpenter, Cristian Ciocan, Eveline Cioflec, Alex Cistelecan, Cătălina Condruz, Ion Copoeru, Anna Caterina Dalmasso, Neal DeRoo, Christian Ferencz-Flatz, Luanne Frank, Sven Gallinat, Lorin Ghiman, César Gómez Algarra, Matias Graffigna, Māra GrÄ«nfelde, Pablo Guiñez, Mintautas Gutauskas, Mădălina Guzun, Julian Hanich, Terence Holden, Hernán Inverso, Dalius Jonkus, Paul Marinescu, Bence Marosan, Cyril McDonnell, Bogdan Mincă, Victor Molchanov, Jan Molina, Mircea Morariu, Pascal Nouvel, Fabio Pellizzer, Marek Piwowarczyk, Witold Plotka, Delia Popa, Constantinos Proimos, Francesco Pugliaro, Patryk Rogalski, Dakota Root, Claudio Rozzoni, Alexandru-Vasile Sava, Sergiu Sava, Alexey Savin, Louis Schreel, Svetlana Sholokhova, Tomas Å inkÅ«nas, Ovidiu Stanciu, Ion Tănăsescu, Miroslava Trajkovski, Amalia Trepca, Uldis VÄ”gners, Jaroslava Vydrová, Michal Zvarí­k.
  • În 20 februarie 2020, Paul Marinescu, Mădălina Guzun și Ovidiu Stanciu au organizat la Universitatea din București conferința națională intitulată Istorie, sens și traducere. Abordări fenomenologice. Participanți: Radu-Cristian Andreescu, George Bondor, Remus Breazu, Mădălina Guzun, Paul Marinescu, Liana Măjeri, Bogdan Mincă, Dan Radu, Ovidiu Stanciu.

Publicarea actelor conferințelor SRF

Revista  Studia Phaenomenologica

În perioada 2016-2020, redacția revistei a fost compusă din 9 membri SRF: Roxana Băiașu, Remus Breazu (editorial assistant), Cristian Ciocan (editor-in-chief), Virgil Ciomoș, Ion Copoeru, Mădălina Diaconu, Christian Ferencz-Flatz (book-review editor), Paul Marinescu și Bogdan Mincă. În acești ani, au fost pregătite și publicate cinci volume ale revistei Studia Phaenomenologica, însumând 2207 pagini, 83 articole, dintre care 50 în engleză, 23 în franceză și 10 în germană. Trei dintre aceste volume au fost editate cu colaborarea unor invitați din străinătate, precum Julian Hanich, Claudio Majolino, Daniele De Santis sau Andrea Staiti. Volumele apărute în această perioadă sunt:

La începutul acestui an, am lansat un apel la contribuții pentru volumul 21 (2021) cu titlul From Witnessing to Testimony, termenul pentru trimiterea articolelor fiind 31 ianuarie 2021.

Newsletter of Phenomenology

Fondat în luna mai 2002 în colaborare cu Center for Advanced Research in Phenomenology (CARP), acest newsletter este editat de Cristian Ciocan, fiind găzduit începând cu anul 2016 pe platforma The Open Commons of Phenomenology (Elveția). În acest newsletter sunt anunțate apeluri la contribuții, conferințe, noi publicații de fenomenologie  (cărți și reviste academice) din întreaga lume. Newsletter-ul a ajuns la numărul 590, iar în perioada 2016-2020 au fost trimise 63 de numere la aproximativ 3000 de abonați. Numerele trimise până acum pot fi consultate la pagina https://newsletter-phenomenology.ophen.org/.

Newsletterul de Filozofie Românească

Inițiat în luna ianuarie 2007, Newsletterul de Filozofie Românească este un buletin informativ lunar editat de Cristian Ciocan și Iulia Mîțu. Acest buletin informativ, care a ajuns la numărul 175, conține anunțuri despre publicațiile internaționale și naționale de filozofie ale autorilor români, despre conferințele internaționale și naționale la care participă autorii români, din toate subdomeniile filozofiei. În perioada 2016-2020, au fost trimise la aproximativ 1400 de abonați un număr de 52 de numere, care pot fi consultate la pagina https://www.romanian-philosophy.ro/newsletter/.

Institutul de Filozofie “Alexandru Dragomir”

Institutul de Filozofie “Alexandru Dragomir” a fost fondat în 2009 în cadrul SRF, ca unitate de cercetare atestată de CNCSIS și este coordonat de Cristian Ciocan. Institutul funcționează în baza proiectelor de cercetare câștigate prin competiție la concursurile UEFISCDI. De la fondarea sa și până în prezent, Institutul a găzduit 16 proiecte de cercetare, dintre care 11 pentru echipe (“Tinere echipe” sau “Proiecte de Cercetare Exploratorie”), în care au fost angajați 36 de cercetători. În perioada 2016-2020, au fost derulate următoarele proiecte:

Noi membri SRF

În perioada 2016-2020, au devenit membri SRF următorii colegi: Cristian Bodea, Cătălina Condruz, Mădălina Guzun, Mihai Ometiță, Ovidiu Stanciu, Nicolae Turcan.

Prezența pe web a SRF

La începutul anului 2020, am lansat noul site SRF, cu un design mai proaspăt și funcționalități mai dinamice. Pe lângă informațiile de bază despre SRF și condițiile de membership, site-ul cuprinde lista membrilor, apeluri la contribuții, numerele din newsletter of phenomenology, din newsletterul de filozofie românească, publicațiile recente ale membrilor SRF, precum și conferințele SRF. Pentru actualizarea constantă a site-ului, ar fi necesar ca cineva să asume rolul de “internet officer”, promovând de asemenea activitățile și pe pagina de Facebook a SRF: https://www.facebook.com/the.romanian.society.for.phenomenology

Parteneriate internaționale

Pe lângă parteneriatul cu The Open Commons of Phenomenology (Elveția), amintit deja, un alt parteneriat important inițiat în această perioadă a fost prilejuit de organizarea, în 2019, a conferinței internaționale Shifting Roles. The Manifold Identities of Phenomenology. Fiind plasată în seria Conferințelor Central și Est-Europene de Fenomenologie – după “Horizons Beyond Borders” (17-19 iunie 2015, Budapesta), “Phenomenology and Practice” (8-10 septembrie 2016, Gdansk), “Phenomenology and Aesthetics” (29 iunie – 1 iulie 2017, Riga) și “Phenomenology of Emotions” (12-13 octombrie 2018, Kaunas) – conferința organizată de SRF a constituit ocazia pentru fondarea Central and East European Society for Phenomenology  (CEESP), asociație care are drept scop promovarea fenomenologiei în centrul și estul Europei. Sunteți cu toții invitați să deveniți membri ai acestei societăți regionale de fenomenologie. Puteți găsi mai multe detalii la pagina http://ceesp.org/.

14 decembrie 2020

Comitetul Director SRF 2016-2020

Cristian Ciocan, Ion Copoeru, Paul Marinescu, Ion Tănăsescu, Amalia Trepca

Raport de activitate 2012-2016