Raport de activitate
Societatea Romana de Fenomenologie
Perioada 2008 – 2012
Societatea Romana de Fenomenologie se afla in pragul celui de-al doisprezecelea an de existenta. Putem presupune asadar ca o retrospectiva sintetica este nu numai binevenita, dar ea poate sta si la baza proiectiilor privitoare la traiectoria viitoare a Societatii.
Infiintata in anul 2000, SRF a parcurs pana acum 3 cicluri de cate 4 ani, fiecare dintre ele marcand o perioada distincta de maturizare a activitatilor ei. In primii patru ani (2000-2004), functia de presedinte executiv a fost asumata de dl Gabriel Cercel (presedinte onorific fiind dl Virgil Ciomos). Incepand cu cel de-al doilea ciclu, functia de presedinte onorific a fost acordata dlui Walter Biemel, in timp functia de presedinte executiv a fost asumata de dl Gabriel Liiceanu (intre 2004 si 2006), urmat de dl Bogdan Minca (intre 2006 si 2008). In sfarsit, in cel de-al treilea ciclu (2008-2012), coordonarea activitatii SRF a fost incredintata subsemnatului, insotit in calitate de vicepresedinti de dnii Catalin Cioaba si Attila Szigeti.
Prima perioada (etapa “romantica”) a fost caracterizata de elanul inceputurilor. Atunci au luat nastere cateva proiecte importante si de lunga durata ale SRF, precum revista Studia Phaenomenologica (2001), Newsletter of Phenomenology (2002), si colectia Acta Phaenomenologica (2003), proiecte care continua si astazi. In aceeasi perioada, in speta in 2002, a luat nastere Centrul de Studii Fenomenologice din Bucuresti, ca parteneriat intre SRF si Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti.
In cel de-al doilea ciclu, s-a consolidat infrastructura institutionala, prin faptul ca sediul SRF a fost gazduit, prin bunavointa fundatiei Humanitas Aqua Forte, la Casa Lovinescu incepand cu anul 2004. Acest fapt a facut cu putinta diversificarea si multiplicarea activitatilor desfasurate sub egida SRF. Intre acestea, merita amintita in primul rand seria de colocvii nationale ce are loc in fiecare toamna (Problema intentionalitatii – 2004; Memorie si temporalitate – 2005; Logos, limba, limbaj – 2006; Filozofie si dualism – 2007). In aceeasi perioada s-au desfasurat si cateva evenimente internationale: celebrarea centenarului lui Emmanuel Levinas in Romania (septembrie 2006), conferinta si scoala de vara Religious Metaphors and Philosophical Concepts: New Perspectives on Phenomenology and Theology (august-septembrie 2007), precum si colocviul Phenomenology, Literature and Art (octombrie 2008). Tot in aceasta perioada au fost initiate: proiectul de promovare a filozofiei romanesti in strainatate (2006), Enciclopedia Online a Filozofiei din Romania (2008) si buletinul informativ lunar dedicat comunitatii filozofice din Romania (2007). Nu in ultimul rand, faptul ca beneficiam de un sediu adecvat ne-a permis sa dezvoltam, in pasi timizi la inceput, o biblioteca de specialitate care, dupa mai multi ani, are un bogat fond de carte de fenomenologie.
SRF a intrat astfel in cel de-al treilea ciclu temporal al sau cu un impresionant palmares: editam de ani buni o revista internationala bine cotata, dar si o colectie de specialitate, ambele sustinute de o editura de prim rang din tara (Humanitas), reusisem deja sa ducem la bun sfarsit mai multe proiecte de anvergura internationala, colocviile noastre nationale erau bine receptate in comunitatea filozofica autohtona, Casa Lovinescu devenise un punct atractiv si pentru multi colegi din afara SRF, obtinusem asadar o buna vizibilitate, atat in tara cat si in strainatate. Prin urmare, atunci cand am preluat sarcina de a coordona activitatile SRF, in toamna anului 2008, am fost nevoit sa ma intreb, dat fiind acest background, catre ce nou orizont ar trebui sa se indrepte asociatia noastra si ce anume ar trebui sa ne mai propunem, in plus fata lucrurile care functionau deja foarte bine. Intrebarea pe care mi-am pus-o era motivata si de dezvoltarile obiective ale SRF: nu doar ca numarul de membri a crescut substantial, nu numai ca provenienta lor universitara a fost tot mai diversa, dar si numarul de persone care sustinusera doctoratul a crescut in mod simtitor. Toate aceste lucruri m-au facut sa ma intreb daca nu ar fi momentul ca, in acest al treilea ciclu, sa punem un accent mai puternic pe dimensiunea intrinsec academica si de cercetare.
Tocmai in acest sens mi s-a parut oportun sa facem un pas mai departe si sa incercam sa implinim un deziderat marcat inca din anul 2000 in statutul SRF, in speta fondarea unui institut de cercetare. Trebuie spus ca si contextul a fost favorabil acestei idei, deoarece reformele care incepeau sa se intrevada in domeniile educatiei si cercetarii dadeau pentru prima data si entitatilor juridice private posibilitatea sa desfasoare activitati de cercetare. In primavara anului 2009 am propus membrilor Comitetului Director al SRF sa demaram procesul de atestare a SRF ca unitate de cercetare, fapt care ar constitui premisa pentru infiintarea acestui institut de filozofie ce urma sa poarte numele lui Alexandru Dragomir. Am depus dosarul de atestare in luna iunie, iar in luna octombrie 2009 am primit din partea Autoritatii Nationale pentru Cercetare Stiintifica (ANCS – din subordinea Ministerului Educatiei si Cercetarii) decizia nr. 9737, prin care SRF a fost recunoscuta ca unitate de cercetare atestata. Acest statut a conferit dreptul ca Institutul (prin intermediul SRF ca persoana juridica) sa participe la concursurile organizate de CNCS pentru finantarea proiectelor de cercetare.
Cadrul exista asadar, numai ca exista doar “in potenta”; pentru ca institutul sa capete trup, trebuia ca anumite granturi sa fie efectiv castigate. Din fericire, ambele proiecte care au candidat la sesiunea din februarie 2010 a concursurilor CNCS (pentru programul “Tinere echipe”) au fost declarate castigatoare: Trupul medial. O abordare interdisciplinara a fenomenelor corporale (coord. Cristian Ciocan) si Habitus, memorie, sediment: fete ale unei abordari fenomenologice a traditiei (coord. Christian Ferencz-Flatz). In urmatoarea sesiune (februarie 2011), “Institutul Dragomir” a castigat alte patru proiecte, unul de echipe si trei individuale (post-doc): Brentano’s Psychology and the Problem of Intentionality of Sensuous Acts (coord. Ion Tanasescu); Understanding the Other and Interpreting the Self: An Interdsciplinary Hermeneutics of Cultural Alterity based on Heidegger and Malinowski (coord. Gabriel Cercel); Moral Dilemmas in Online Journalism. Rethinking Ethical Principles for “Civic Journalism” (coord. Victor Popescu); The Challenges of a Phenomenology of Oblivion. Perspectives on Human Fallibility (coord. Paul Marinescu). Astfel ca, actualmente, sunt angajati ai “Institutului Dragomir” un numar de 12 cercetatori, iar acest numar ar putea sa creasca spre 20, tinand cont ca in cea mai recenta sesiune a CNCS (februarie 2012) au fost depuse in numele Institutului alte 7 proiecte (dintre care unul de echipe si 6 individuale), urmand ca rezultatele sa le aflam abia la sfarsitul lunii septembrie.
As vrea sa subliniez ca institutul functioneaza doar prin derularea unor proiecte de cercetare, iar angajarea cercetatorilor se face exclusiv pe baza castigarii unor granturi. Acestea pot fi castigate prin concursuri de tip CNCS, dar pot fi finantate din alte surse publice sau private, nationale sau internationale. Ne-am propus sa fim o institutie cat mai non-birocratica, in asa fel incat cercetatorii angajati sa simta cat mai putin poverile institutionale bine-cunoscute in Romania. Bunaoara, componenta initiala a unei echipe de cercetatori, precum si modificarea acesteia sunt la latitudinea coordonatorului proiectului de cercetare. Institutul este o structura deschisa: orice cercetator avansat din domeniul filozofiei, avand titlul de doctor in filozofie si publicatii internationale relevante, poate propune un proiect de cercetare spre a fi derulat in cadrul Institutului. Proiectele Institutului sunt preponderent filozofice, cu accent special asupra cercetarii fenomenologice, hermeneutice si de istoria filozofiei. Se admit de asemenea proiecte interdisciplinare, in care componenta filozofica sa fie esentiala.
Institutul este deci un proiect distinct al SRF si functioneaza pe o perioada nedeterminata, folosind infrastructura institutional-juridica a SRF, beneficiind totodata de o anumita autonomie, ca si celelalte proiecte ale SRF, fie ele seriale sau punctuale. Astfel, calitatea de membru SRF nu implica in mod automat participarea la proiectele Institutului; conducerea SRF este distincta de conducerea Institutului; deciziile au un statut intern; bunurile obtinute prin proiecte apartin Institutului si nu pot fi instrainate etc. Evident, toti membrii SRF sunt invitati sa considere oportunitatea de a derula un proiect de cercetare prin intermediul Institutului Dragomir.
As trece acum la celelalte proiecte derulate in aceasta perioada (2008-2012). Voi incepe cu prezentarea succinta a proiectelor “seriale” (pe termen lung), pentru a aminti apoi proiectele punctuale.
PROIECTE SERIALE
1) In cadrul revistei Studia Phaenomenologica, publicata de editura Humanitas, au aparut urmatoarele volume: Vol. 8 / 2008: Phenomenology and Literature (coord. Delia Popa); Vol. 9 / 2009: Michel Henry’s Radical Phenomenology (coord. Rolf Kühn si Jad Hatem); Vol. 10 / 2010: Phenomenology and Psychology (coord. Delia Popa si Virgil Ciomos); Vol. 11 / 2011: Concepts of Tradition in Phenomenology (coord. Christian Ferencz-Flatz). La acestea se adauga, ca special issue, volumul de proceedings al colocviului de la Sibiu: Philosophical Concepts and Religious Metaphors: New Perspectives on Phenomenology and Theology. Toate aceste volume cuprind 100 de articole (35 in engleza, 48 in franceza, 17 in germana), insumand peste 2100 de pagini. Dupa cum stiti, numarul de anul acesta este in pregatire: Vol. 12 / 2012: Possibilities of Embodiment (coord. Elisabeth Behnke si Cristian Ciocan). Pentru anii care vin au fost anuntate urmatoarele volume: Vol. 13 / 2013: On the Proper Use of Phenomenology. Paul RicÅ”ur Centenary Volume (coord. Olivier Abel si Paul Marinescu); Vol. 14 / 2014: Place, Environment, Atmosphere (coord. Madalina Diaconu si Ion Copoeru). Amintesc aici ca membrilor redactiei revistei li s-au alaturat in aceasta perioada colegii nostri Roxana Baiasu, Victor Biceaga si Alexandra Corbu.
2) Seria de colocvii nationale din toamna s-a imbogatit cu urmatoarele editii: Descrierea, incotro? Mostenirea fenomenologica la 150 de ani de la nasterea lui Husserl (18-19 septembrie 2009, coord. Christian Ferencz-Flatz); Fenomenologie si etica (21-23 octombrie 2010, coord. Ileana Bortun); Fenomenologie si istorie (21-22 octombrie 2011, coord. Christian Ferencz-Flatz si Paul Marinescu). Dupa cum stiti, in aceasta toamna, va avea loc colocviul intitulat Figuri ale vulnerabilitatii existentiale. De la uitarea de sine la uitarea fiintei (18-19 octombrie 2012, coord. Paul Marinescu si Christian Ferencz-Flatz).
3) In colectia Acta Phaenomenologica publicata de editura Humanitas au aparut urmatoarele volume: Jean-Luc Marion, Idolul si distanta (2008, trad. Daniela Palasan si Tinca Prune-Bretonnet); Paul Ricoeur, La scoala fenomenologiei (2008, trad. Paul Marinescu); Edmund Husserl, Cercetari logice II. Cercetari asupra fenomenologiei si teoriei cunoasterii – Partea intai. Cercetarea I si II (2009, trad. Christian Ferencz-Flatz si Bogdan Olaru); Edmund Husserl, Idei privitoare la o fenomenologie pura ?i la o filozofie fenomenologica. Cartea intai: Introducere generala in fenomenologia pura (2011, trad. Christian Ferencz-Flatz); Edmund Husserl, Criza stiintelor europene si fenomenologia transcendentala (2011, trad. Christian Ferencz-Flatz). Merita amintit si ca mai exista un volum in curs de publicare: Edmund Husserl, Cercetari logice II. Cercetari asupra fenomenologiei si teoriei cunoasterii – Partea a doua. Cercetarea III, IV si V (trad. Christian Ferencz-Flatz si Ion Tanasescu).
4) Buletinele informative electronice trimise sub egida SRF au continuat la randul lor: Newsletter of Phenomenology a ajuns la cel de-al 380-lea numar (4000 de abonati), iar Newsletter-ul de filozofie romaneasca a ajuns la numarul 70 (1700 de abonati). Dupa o serioasa sincopa de anul trecut, ambele buletine informative au fost preluate de Iulian Apostolescu. La aceste doua buletine informative se adauga un Newsletter for Hermeneutics and Translation (coord. Larisa Cercel), care apare sub egida SRF incepand cu luna aprilie 2011.
PROIECTE PUNCTUALE
5) In 22 martie 2009, a avut loc la Cluj-Napoca workshop-ul international intitulat Phenomenology – Between Constitution and Constructivism, coordonat sub egida SRF de Ion Copoeru si avand-ul ca invitat de marca pe Dieter Lohmar.
6) In 14 octombrie 2011, a avut loc la Colegiul Noua Europa colocviul intitulat Itinerarii in fenomenologia neo-scolastica a lui Edith Stein, coordonat sub egida SRF de Paul Sandu.
7) Intre 2008 si 2009 au avut loc la Casa Lovinescu mai multe discutii in jurul unor carti de filozofie, in prezenta autorilor: George Bondor, Dansul mastilor: Nietzsche si filozofia interpretarii (27 noiembrie 2008); Cristian Ciocan, Moribundus sum: Heidegger si problema mortii (10 decembrie 2008); Valentin Muresan, Comentariu la Etica nicomahica (22 ianuarie 2009); Mircea Flonta, Ganditorul singuratic. Critica si practica filozofiei la Ludwig Wittgenstein (19 februarie 2009); Stefan Afloroaei, Metafizica noastra de toate zilele. Despre dispozitia speculativa a gandirii si prezenta ei fireasca astazi (26 Martie 2009); Christian Ferencz-Flatz, Obisnuit si neobisnuit in viata de zi cu zi. Fenomenologia situatiei si critica heideggeriana a conceptului de valoare (10 decembrie 2009). Personal, cred ca acest tip de intalniri ar merita sa fie reluat, chiar si dupa aceasta pauza de 2-3 ani care a intervenit intre timp.
8) Tot in aceeasi perioada, SRF a organizat si cateva conferinte individuale, atat la Casa Lovinescu, cat si la Facultatea de Filosofie a UB: Laura Tusa-Ilea, “Umbra” filosofiei si “orbirea” nefilosofilor (17 martie 2009); Bogdan Minca, Interpretarea heideggeriana a definitiei aristotelice a omului ca zoon logon echon (26 mai 2009); Christian Ferencz-Flatz, Husserl si ideea unei fenomenologii a ocazionalului (21 octombrie 2009); Catalin Cioaba, Filozofie la persoana intai. Tolstoi, Heidegger, Wittgenstein (18 noiembrie 2009); Madalina Diaconu, Orasul pentru nevazatori: de la accesibilitate la o estetica multimodala a spatiului urban (26 noiembrie 2009); Madalina Diaconu, Criza spatiului public. Un diagnostic pentru doua maladii (29 octombrie 2010). Si aceasta linie ar merita reactivata, dupa aceasta perioada in care a intrat intr-o anumita latenta.
9) In ceea ce priveste publicatiile aparute sub cupola SRF (in afara de cele mentionate la punctul 1 si 3), trebuie amintite doua volume de proceedings ale colocviilor SRF: Leo Stan, Vlad Puescu (ed.), Filozofie si dualism, Zeta Books, 2009 si Christian Ferencz-Flatz, Paul Marinescu (ed.), Timp, memorie si traditie. Studii de fenomenologia istoriei, Zeta Books, 2012. La acestea se adauga si Revista Vox Philosophiae (Volumul I, numarul 3/2009) intitulata Cercetari fenomenologice contemporane, publicata sub egida SRF sub coordonarea lui Sorin Marica.
10) Un alt proiect important este Biblioteca SRF, care s-a imbogatit in mod substantial in ultimii ani. As aminti intai de toate ca biblioteca de filozofie a lui Virgil Ierunca a fost adusa de la Paris la Casa Lovinescu gratie eforturile colegilor nostri Paul Balogh, Catalin Cioaba si Bogdan Minca. In octombrie 2009, am primit o importanta donatie de carte de filozofie de la Universitatea din Nijmegen, lucru care a fost facut cu putinta de colega noastra Andreea Parapuf. O data cu proiectele Institutului Dragomir, au putut fi achizitionate multe lucrari esentiale pentru fenomenologie: Heidegger – Gesamtausgabe (serie completa); Husserliana (cca 25 de volume); Scheler (serie completa); Dilthey (serie completa); Gadamer (serie completa); Ingarden (serie completa); Waldenfels (serie completa); de asemenea, am achizitionat cam tot ce s-a putut cumpara din operele lui Reinach, Patocka, Gurwitch, Fink, Schütz, Sartre, Merleau-Ponty, Levinas, Henry, Ricoeur, Marion, Lacoste etc. Desigur, o data cu aceasta amplitudine, spatiul rezervat Bibliotecii de la Casa Lovinescu a devenit si el destul de insuficient. Astfel ca, in vederea extinderilor viitoare, mai ales cele legate de proiectele de cercetare ce se vor derula in anii urmatori, este posibil ca SRF sa aiba nevoie in urmatorii ani de un spatiu semnificativ mai mare. Dupa cum stiti, bibliotecarul Societatii Romane de Fenomenologie este Iulian Apostolescu (in anii anteriori, functia de bibliotecar a fost asumata de Ana Petrache, intre 2009-2010, si de Cristian Mladin, in 2011, intre februarie si august). Programul de imprumut este vineri intre orele 12 si 14 (pentru a rezerva/imprumuta o carte, puteti scrie la library@phenomenology.ro sau puteti suna la 0752801042). Sunteti rugati sa ii faceti lui Iulian si recomandari privind viitoarele achizitii, fie ca e vorba de texte sursa, exegeza de prim rang, lucrari de referinta, sau reviste de specialitate. Iulian va face astfel o lista de posibile achizitii (grupate pe limbi si pe categorii de publicatie) si, in functie de finantarile disponibile, vom incerca sa cumparam tot ce este necesar. O alta necesitate legata de Biblioteca este un soft specializat care sa permita membrilor sa consulte catalogul intr-un mod mai facil, direct pe web, pentru a facilita imprumuturile. Am tatonat in acest sens posibilitatea de a cumpara un soft similar cu cel folosit de NEC, care sa ne permita totodata si convertirea bazei de date actuale (http://library2.nec.ro/).
11) Tot in ceea ce priveste infrastructura SRF, as vrea sa amintesc ca incepand cu anul 2009, Sorin Marica, webmasterul SRF, a lucrat la noul nostru site si a izbutit sa il plaseze, prin tehnici de SEO pe care nu stiu sa vi le explic, in topul cautarilor pe domeniul fenomenologiei. In plus, faptul ca situl SRF permite membrilor sa aiba conturi personale securizate faciliteaza toate procedurile legate de luarile unor decizii importante.
PARTENERIATE
As aminti aici si parteneriatele in care este angajat SRF. In primul rand, trebuie sa amintesc Editura Humanitas, care publica revista Studia Phaenomenologica si colectia Acta Phaenomenologica. In al doilea rand, Fundatia Humanitas Aqua Forte care detine Casa Lovinescu unde se afla sediul SRF (de aproape un an, colegul nostru Catalin Cioaba este vicepresedintele Fundatiei). Organization of the Phenomenological Organizations (OPO, Praga) este partenerul SRF in proiectul Newsletter of Phenomenology (colegul nostru Ion Copoeru este membru in Comitetului Executiv al acestei organizatii). Center for Advanced Research in Phenomenology (CARP, University of Memphis) este de asemenea partenerul SRF in proiectul Newsletter of Phenomenology. Facultatea de Filosofie a Universitatii din Bucuresti este partenerul SRF atat in ceea ce priveste functionarea Centrului de Studii Fenomenologice (CSF), cat si in ceea ce priveste colocviile anuale din toamna care au avut loc, in ultimii ani, la sediul Facultatii. Consiliul National al Cercetarii Stiintifice (CNCS) este partenerul si finantatorul proiectelor derulate prin “Institutul Dragomir”. Centrul Fundamentele Modernitatii Europene al UB a fost partenerul SRF, intre 2007 si 2011, in proiectul Newsletter-ului de Filozofie Romaneasca. New Europe College a fost partenerul SRF in proiectul colocviului dedicat Edithei Stein.
PROIECTIE PENTRU VIITOR
Lucrul care mi se pare cel mai important este ca SRF sa ramana in continuare un “cadru posibilizant”, un orizont deschis ce ofera posibilitatea fiecarui membru sa produca lucruri cu sens in orizontul disciplinei fenomenologiei. Dupa cum stiti, activitatea SRF nu este niciodata prestabilita, ci ea depinde exclusiv de initiativele membrilor sai: orice membru SRF are libertatea de a propune proiecte, fie ca e vorba de colocvii, simpozioane, workshop-uri, invitarea unor personalitati din strainatate, editarea de volume sau colectii de carte etc. Si nu pot decat sa ma bucur ca un numar semnificativ de colegi au asumat, in acesti ultimi 4 ani, initiative concrete, generand o serie de activitati in cadrul SRF. Le multumesc tuturor care s-au implicat pana acum in viata Societatii si sper ca tot mai multi colegi o vor face si in perioada care urmeaza.
Cristian Ciocan
Presedinte executiv
al Societatii Romane de Fenomenologie
(2008-2012)